WORKSHOPS medewerkersdag 2023

Dinsdag 11 april organiseert CIOSNL de tweejaarlijkse medewerkersdag! Het programma voor deze dag is gebaseerd op het nieuwe kwalificatiedossier en draait om vakinhoudelijke verbinding en vitaal samenzijn. Zie hieronder het overzicht van alle workshops waaruit je kunt kiezen of klik hier om te lezen welke gastsprekers jou komen inspireren en motiveren.

WORKSHOPS CIOSNL medewerkersdag 2023

Kom goed in beweging en maak een keuze uit onderstaande workshops voor de CIOSNL medewerkersdag 2023.

 

Next Generation Lifeguards door Brigitte Muller 

Next Generation Lifeguards. Onder die nieuwe naam is een doorstart gemaakt met Veilig in zee met MDT, het succesvolle project voor maatschappelijke diensttijd (MDT) van de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) en Reddingsbrigade Nederland. Een partnerproject, waarbij jongeren gratis worden opgeleid en zich voor de zwembranche inzetten. Kijk voor meer informatie op de website.

 

CIOS de wereld in (unieke reisprojecten voor en door jongeren) door Global Exploration

Global Exploration organiseert samen en voor scholen wereldburgerstage naar diverse landen (Zuid-Afrika, Mongolië, Nepal e.a.). CIOS Sittard-Venlo werkt al twee jaar samen met Global en hoopt komend schooljaar met een groep studenten naar Zuid-Afrika te gaan.

 

Wereldburgerschap in de klas door Global Exploration

Verder biedt Global pakketten burgerschapslessen aan in het kader van de Sustainable Development Goals. In diverse uitdagende lessen worden studenten meegenomen in actuele  burgerschapsthema’s.

 

Sociaal Veilige Sport door Hedy van Eck van der Sluijs

Wil jij bijdragen aan een sport- en beweegcultuur waarin iedereen zich veilig, gewaardeerd en positief voelt? Dan is deze workshop precies wat je zoekt! Een sport- en beweegcultuur waarin sociale veiligheid de norm is, draagt bij aan het plezier en de prestaties van alle sporters. En laten we eerlijk zijn, wie wil dat nou niet? Het Sportakkoord II – Sport versterkt vermeld het beroepsonderwijs als belangrijke strategische partner bij het behalen van de streefdoelen op het gebied van Sociaal Veilige Sport.

Gelukkig is er al vooruitgang geboekt op het gebied van pedagogiek in de sport. Er is namelijk een fundamentmodule Pedagogiek niveau 3 ontwikkeld in samenwerking met KNGU, NOC*NSF en CIOSNL. Daarnaast bevindt de doorlopende leerlijn Pedagogiek en Integriteit (niveau 4 en 5) zich in de afrondende fase. Deze leerlijn is ontwikkeld voor trainer-coaches met een focus op pedagogiek, integriteit en het creëren van een sociaal veilige sportomgeving.

In deze workshop krijg je inzicht in de huidige status van het Expertisecentrum Sociaal Veilige Sport en het Practoraat Sociaal Veilige Sport van CIOS Zuidwest-Nederland. Leer hoe je kunt bijdragen aan een Sociaal Veilige sport- en beweegcultuur Nederland en doe inspiratie op om hetzelfde te doen in de rest van Nederland. Mis deze kans niet om een positieve impact te hebben op de sport- en beweegcultuur van ons land!

 

Urban Sports: Skateboarden door Skateboardschool Amsterdam

Menno, Dirk en Mitchel vertegenwoordigen Skateboard School Amsterdam. Deze organisatie is ontstaan vanuit een grote passie voor skateboarden en een drive om de sport met anderen te delen. Tijdens deze clinic leer je de basics van het steppen, rijden en remmen en wat simpele tricks om het skateboarden je eigen te maken. Voor de gevorderde skateboarders zullen we nieuwe tricks aanpakken en je uit je comfort-zone halen. Deze professionele skateboardcoaches zorgen ervoor dat iedereen (beter) kan leren skateboarden.

 

Esports: Real Life Fortnite en VR experience door House of Esports

House of Esports bevordert en ontwikkelt het welzijn, kennisniveau en de sociale vaardigheden van jongeren en ouderen in de maatschappij door middel van esports, gaming en gamification.  Stap tijdens deze clinic in de wereld van Virtual Reality, waarin de digitale omgeving grenzeloos is. Met VR-brillen kunnen deelnemers uit meer dan 20 spellen kiezen op het gebeid van sport en simulatie. Daarnaast heeft House of Esports om de hedendaagse jeugd te enthousiasmeren en ze een nieuwe manier van sport aan te bieden, het concept GameGym ontwikkeld. Gamen en Bewegen waarbij het spel vertaald wordt naar een fysieke variant. Een van onze varianten van GameGym is Real Life Fortnite.

 

Stress, Mindset, HRV en Biofeedback door Kana

Tijdens deze workshop vertellen de specialisten van Kana je over stress, de kracht van mindset en hoe je met Hartslagvariabiliteit (HRV) kunt trainen om letterlijk beter met stress om te gaan. Om het écht leuk te maken, gaan we niet alleen praten, maar ook ervaren! Een aantal deelnemers zal namelijk de kans krijgen om te laten zien hoe goed zij hun stresssysteem kennen door in VR te gamen. Durf jij het aan? Wil je alvast meer weten, download dan het E-book “Stress is a gift” op https://kana.care/

 

Leefstijlcoaching, hoe blijf je een O.E.N.? Door Meriel Alfrink-Hendriks

Als leefstijlcoach en beweegmakelaar is Meriel Hendriks werkzaam bij Sportbedrijf Deventer. In haar dagelijkse werkzaamheden coacht ze mensen naar een gezonde(re) leefstijl. Dit doet zij individueel en in groepsverband. Maar wat is leefstijl coaching nu precies? Wat is het verschil tussen coachen en advies of tips geven? Hoe blijf je een O.E.N.? Tijdens de workshop ga je aan de slag met drie heel praktische tips zodat je deze in je dagelijkse werkzaamheden – ook met studenten – direct kan toepassen.

 

YogaNL door Annemiek Latour

Onderzoek toont aan dat Yoga bijdraagt aan fysieke en mentale gezondheid, en daarmee is het een waardevol bewegingsdiscipline voor meer gezondheid en vitaliteit. Komend schooljaar start het CIOS, als eerste Sport en Bewegen opleider van Nederland, met het aanbieden van de NOC*NSF Yoga instructeursopleiding (niveau 3) in het MBO. Wil je kennismaken met Yoga en de heilzame werking van gerichte oefeningen voor souplesse, ademhaling en ontspanning op jouw welzijn? Schrijf je dan in voor de workshop van Annemiek Latour; Hoofddocent van Yoga Opleiding Nederland en opleider van onze CIOS Yoga docenten.

 

Boksend opvoeden door Annie Joosten-Lamey

Boksend opvoeden is een mentale, fysieke en emotionele scholing voor onder meer trainers en coaches van boksscholen, sportscholen of verenigingen, professionals in het onderwijs, hulpverlening, gezinshuizen en GGZ. Annie Joosten-Lamey laat in haar programma’s en ondersteuning de maatschappelijke mogelijkheden van het boksen spreken binnen uiteenlopende werkvelden. Daarbij maakt zij gebruik van de pedagogische waarden van het boksen.

 

Uniek Sporten door Arjo Wijnhorst

Kijken naar mogelijkheden, verbindingen leggen, innoveren en sport zijn zaken waar Arjo’s passie ligt. Dit komt allemaal samen in het idee om Uniek Sporten op te zetten, de online sport community voor mensen met een beperking. Vanuit zijn werk en achtergrond als actief sporter en vrijwilliger (onder andere teammanager van het Nederlands rolstoelhockeyteam) zag hij dat veel mensen met een beperking hun sport niet konden vinden. De grote ambitie ontstond om te komen tot één landelijk platform voor mensen met een handicap op het gebied van sport en bewegen.

Als Founding Father van Uniek Sporten mag hij zich dagelijks bezighouden met het realiseren van die droom door het relatiebeheer met regionale samenwerkingsverbanden en overheden. In zijn huidige functie bij Fonds Gehandicaptensport is hij daarnaast verantwoordelijk voor de online marketingstrategie van Uniek Sporten en het ontwikkelen en uitwerken van online concepten.

 

Prestatieontwikkeling door Sebastiaan Platvoet en Jan Willem Teunissen

Talent. Als je 10 mensen vraagt krijg je 10 verschillende antwoorden over wat het voor hen is. Ook jij merkt dat misschien in gesprekken en bijeenkomsten met trainers/coaches. Het is een ongrijpbaar begrip en misschien moeten we het woord wel niet meer gebruiken. In plaats van talentontwikkeling spreekt Sebastiaan liever over prestatieontwikkeling. Als trainer-coach ben je bezig om de prestatie van een sporter over de tijd te ontwikkelen. Daar gebruik je allerlei trainingsmethoden en verschillende didactiek voor. Echter, wanneer doe je wat en hoe bied je het aan? Diverse onderzoeken laten zien dat de carrière van veel talentvolle sporters verloopt via een sampling fase naar een specialisatie fase naar een investeringsfase. Het wat en hoe in elke fase is anders. In trainersopleidingen wordt meer en meer aandacht besteed aan veelzijdig bewegen met een focus op motoriek, maar hoe zit het bijvoorbeeld met aandacht voor intra-persoonlijke of sociale vaardigheden in een training? In onze optiek kan hier meer aandacht voor komen. In de keynote en aansluitend de workshop wordt je meegenomen in de (wetenschappelijke) kennis over en praktijkervaringen met talent. Je wordt aangezet tot een kritische reflectie over wat we nu doen en eventueel zouden kunnen (of moeten) doen om kinderen met veel sportieve mogelijkheden de juiste kansen te bieden. Je gaat weg met een tool waarmee je van elkaar/andere sportcoaches kan leren om je trainingen nog beter inhoud te geven. Dit leidt o.a. tot meer variatie en inspiratie en daarmee een beter ontwikkelprogramma voor talentvolle sporters.

 

Het CIOS als springplank voor prestaties op topniveau door Benito Maij 

Benito Maij was judoka op topniveau en combineerde dat met een studie op het CIOS in Overveen. Na een indrukwekkende en intensieve carriere bij defensie werd hij bij NOC*NSF bondscoach en begeleidde topsporters in het judo tijdens hun voorbereidingen, internationale wedstrijden en Olympische Spelen. Nu is hij ondernemer en werkt hij aan de ontwikkeling van het online platform voor atleten, experts en bedrijven; Sportslink. Vanuit zijn ervaring, passie en expertise deelt hij met ons zijn visie over training en coaching. Hierbij gaat hij in op de uitdagingen waar coaches tijdens hun carrière mee te maken krijgen en wat er nodig is voor atleten om op topniveau te kunnen (blijven) presteren, en legt hij de link naar de onmisbare rol van opleiders in sport en bewegen.

 

Padel door Scott Goossens

Padel is een van origine Mexicaanse, Zuid-Amerikaans, maar tegenwoordig vooral Spaanse racketsport, die je met 2 tegen 2 speelt. Ook in Nederland is deze sport bezig met een onstuitbare opkomst en schieten de padelbanen als paddestoelen uit de grond. Padel biedt plezier vanaf het eerste moment, omdat ook starters samen al snel een leuk balletje kunnen slaan. Als leiders in sport, hebben ook de CIOS’en deze sport inmiddels ruimhartig omarmd. De populariteit zien we ook terug in het animo van onze studenten om zich hierin te scholen. Tijdens de workshop padel wordt een korte uitleg en demonstratie aangeboden en krijg je vervolgens vooral de kans om ook het plezier en de uitdaging van de sport zelf te ervaren.

 

Speedsoccer door Sportbedrijf Arnhem 

Speedsoccer is een nieuwe variant van voetbal en één van de snelst opkomende sporten in Nederland. Het is een dynamische, non-stop vorm van 5 tegen 5 voetbal die wordt gespeeld op speciale outdoor kunstgrasvelden met boarding (15 x 30 m). Je speelt met een hoog baltempo, de bal kan niet uit en kopballen zijn niet toegestaan. Het is geschikt voor alle spelniveaus en de ideale manier om veilig en sociaal sportief bezig te zijn. Tijdens de workshop kan je aan den lijve ondervinden wat deze dynamische spelsport te bieden heeft.

 

Rondleiding Sportcentrum Papendal

Ontdek de wondere wereld van de topsport. Tijdens de rondleiding breng je een bezoek aan verschillende hoogtepunten van Papendal zoals de Olympische BMX Baan, de handboogschietbaan, de outdoor atletiekbaan, het buitenaanzicht van het nieuwe trainingscomplex van Vitesse en uiteraard de multifunctionele topsporthal. Er zijn fietsen beschikbaar om van Sportcentrum Valkenhuizen naar Sportcentrum Papendal te fietsen en weer terug. Deze workshop betreft 2 workshoprondes, er is rekening gehouden met de reistijd.

 

CIOS Haarlem Hoofddorp Excellentieprogramma voor studenten

In dit exclusieve programma ontvangen de 12 tot 16 meest ambitieuze CIOS-studenten, een jaar lang extra gastcolleges over onderwerpen als feedback, motivatie, breinkunde, (sport)psychologie en coaching. Naast inspirerende field trips worden ook extra praktijkopdrachten gedaan en wordt een bijzonder sportcongres bezocht. Het programma begint met een gezamenlijk weekend en eindigt met een grote groepsopdracht.

 

Spreker ronde 1 Daan Jensen voor Administratie (OOP), Interne Begeleiders en Zorg coördinatoren

Op veler verzoek gaat het OOP (Onderwijs Ondersteunend Personeel) tijdens de 1e workshopronde met elkaar in gesprek aan de hand van ‘First dates’. Daan zal de gesprekken begeleiden aan de hand van diverse vraagstukken binnen de diverse onderdelen van onderwijs en ondersteuning.

 

Spreker ronde 1 Albert Zeggelaar voor de RvA, het Bestuur, MT en Teamleiders

Voor de RvA, het Bestuur, MT en Teamleiders zal Albert Zeggelaar workshopronde 1 verzorgen. In deze workshop neemt Albert Zeggelaar je mee in de concepten Leren, Onderwijs en Professionele ontwikkeling en Onderwijskundig leiderschap. Je gaat samen in gesprek over actuele en generieke vraagstukken die een groot beroep doen op het moderne onderwijskundig leiderschap. Je staat stil bij de effectiviteit van leren en professionaliseren en waarom dit vaak gezien wordt als primair werkterrein van de onderwijskundig leider. Uiteraard is er tijd en ruimte voor enkele specifieke vragen en vraagstukken die u als onderwijskundig leider zou willen inbrengen.

Albert is sectordirecteur bij ROC-Nijmegen, onderzoeker aan de Open Universiteit en docent aan de Master Education Leadership en oud student, docent en leidinggevende van CIOS Arnhem.