Het is zover! In september 2023 start een splinternieuwe tweejarige associate degree deeltijdopleiding: de Ad Sport, uitstroomprofiel Topsport- en Talentcoach. Het is de ideale next step voor afgestudeerde CIOS’ers en mbo’ers Sport en Bewegen om zich in 2 jaar te ontwikkelen tot trainer-coach op het hoogste (top)sportniveau.

 

Betere trainer-coaches

De nieuwe Ad Sport vervult een grote wens van NOC*NSF, bonden en verenigingen om betere trainer-coaches op te leiden. Deze kwaliteitsimpuls zorgt voor een professioneler en veiliger sportklimaat waarin talenten zich optimaal kunnen ontwikkelen. Voor studenten is de nieuwe Ad Sport helemaal een uitkomst. Zij hoeven voor een hbo diploma niet nog eens 4 jaar door te studeren aan een brede bacheloropleiding, maar worden bij de Ad Sport op hbo 5 niveau in 2 jaar heel specifiek opgeleid tot wat ze écht willen: de allerbeste trainer-coach worden!

 

Naar een hoger niveau

Met een Ad Sport diploma met dit profiel, zijn studenten als hbo’er op hoog niveau inzetbaar binnen (top)sportverenigingen, regionale en nationale trainingscentra en regionale of nationale selectieteams. Aan de hand van 6 beroepstaken worden zij opgeleid om meer verantwoordelijkheid te dragen. Ze zijn niet alleen trainer of wedstrijdcoach, maar managen ook het begeleidingsteam, begeleiden de sporters zelf, denken mee over beleidszaken en passen kennis toe om op een breed palet nog meer bij te dragen aan het topsportklimaat. Een significante stap omhoog na CIOS, mbo of een bondsopleiding. Afgestudeerden zijn daarom niet alleen een aanwinst als hoofdverantwoordelijke trainer-coaches in de topsport, maar kunnen als experts ook trainers in de breedtesport naar een hoger niveau tillen.

 

Voor wie?

Deze Ad Sport is ideaal voor CIOS’ers en mbo’ers die de next step willen maken. De opleiding is er ook voor topsporters die hun actieve carrière afsluiten en hun kennis en ervaring als trainer-coach willen overdragen. Daarnaast zijn er binnen bonden en verenigingen veel getalenteerde coaches die van hun passie hun werk willen maken. Ook zij zijn van harte welkom. Voorwaarde is wel dat elke student een relevante leerwerkplek heeft in een (inter)nationale topsportomgeving voor minimaal 20 uur per week. Dit moeten ze zelf regelen. De studenten gaan 1 dag (8 uur) per week naar de opleidingslocatie, waar ze samen met andere studenten kennis en vaardigheden leren aan de hand van de zes beroepstaken. Deze brengen ze in praktijk op hun leerwerkplek van 20 uur. Met nog 12 uur zelfstudie is de Ad Sport dus een stevige opleiding van 40 uur per week en 3.300 belastingsuren in totaal.

 

Trainer-coach is een vak!

De nieuwe deeltijdopleiding Ad Sport is een praktisch antwoord op de wens om betere trainer-coaches op te leiden. Voor studenten is het de kortste en meest specifieke weg om hun passie in twee jaar op het hoogste niveau te ontwikkelen. Voor sportorganisaties is het een gedegen manier om de kwaliteit van hun staf te verhogen. Trainer-coach is echt een vak. De hbo’s bieden hier nu de ideale opleiding voor.

 

Meer weten?

Kijk op de Ad Sport website van Fontys Hogeschool of op de Ad Sport website van Hogeschool van Amsterdam voor meer informatie.