In de week van 19 juni vierde Nova College CIOS Haarlem Hoofddorp een mijlpaal van 75 jaar als de oudste opleiding voor sport en bewegen in Nederland, met het project ‘Vitaliteit in de Buurt’. De 900 studenten en hun docenten hebben zich ingezet om vitaliteitsactiviteiten te organiseren voor verschillende doelgroepen in Haarlem en Hoofddorp. Basisschoollieren en de buurtbewoners waren uitgenodigd op het CIOS in Haarlem om mee te doen aan diverse sport- en spelactiviteiten. Onder bewonderend oog van prominenten uit onderwijs en sport.

De week werd geopend door Jos Wienen, burgemeester Haarlem, en Nico Heijink, wethouder sport Bloemendaal, officieel de CIOS75 looproute. Een route van 7,5 km, die het CIOS, locatie Haarlem, verbindt met Duinlust in Overveen, de plek waar het CIOS vitaliteitsverhaal in 1948 begon. Ruim 400 studenten en docenten liepen de route om de snelste tijd. Daarna waren de buren welkom om de route te lopen. Zo wilde het CIOS vanaf het begin de buurt betrekken bij het jubileum en letterlijk uitnodigen om met het CIOS in beweging te komen.

Op de fiets

Op de dagen dat de studenten in de buurt sport- en spelactiviteiten te organiseerden, waren relaties uitgenodigd om de studenten aan het werk te zien. Geheel in stijl, iedereen op de fiets! ‘Vitaliteit is wat ons beweegt, elke dag, letterlijk en figuurlijk, stelt directeur Hans Gootjes. ‘De studenten die wij opleiden, zijn de sport- en beweegprofessionals van morgen. Ons werkveld is breed en veelzijdig: sportscholen en -verenigingen, buitensportbedrijven, gemeenten, (jeugd)hulpverlening, buitenschoolse opvang en onderwijs. Onze studenten dragen bij aan een vitale samenleving.’

Oud-studenten voor even terug op school

Middenin de week waren prominenten uit onderwijs en sport uitgenodigd bij het sport- en spelparcours voor basisscholieren. Voor oud-studenten Guus Hiddink, voormalig voetbaltrainer, Claudia Zwiers, docent geweldsbeheersing Politie NHN en voormalig judoka, Kenneth Leeuwin, eigenaar sportschool Smile Sport, voormalig karataka, en Kim Lammers, presentator, motivator, coach, voormalig hockeyinternational, was het een feest van herkenning en voor even terug naar de basis op hun oude school.

Ook Adnan Tekin, voorzitter MBO Raad, Bas van Leeuwen, wethouder onderwijs, gemeente Haarlem, Eva de Raadt, wethouder sport, gemeente Haarlem, Florus Roelofsen, voorzitter college van bestuur Nova College, Guido Davio, directeur sportparticipatie NOC*NSF, Hans Snijders, voormalig voorzitter college van bestuur Nova College, Koen Breedveld, lector Impact of Sport, Haagse Hogeschool, Marije Deutekom, college van bestuur InHolland, Ronald Klomp, voorzitter CIOSNL en Talitha van den Elst, lid college van bestuur Nova College, toonden warme belangstelling voor het CIOS en waar deze opleiding voor staat: vitaal burgerschap.

Afsluiting

De week werd op een feestelijke manier afgesloten met een inspirerende lezing van hoogleraar neuropsychologie, Erik Scherder. Na de lezing volgde een moment van reflectie en een feestelijke toast om deze geweldige week te af te sluiten. Na de lunch zorgde cabaretier, acteur en schrijver Peter Heerschop voor een vermakelijk intermezzo, waarbij vitaliteit uiteraard centraal stond.

Meer informatie is te vinden op webpagina www.novacollege.nl/cios75.

Bekijk hier de video’s per dag:

  • Maandag: Feestelijke openig in Kennemer Sportcenter + jubileumloop
  • Dinsdag: Activiteiten door heel Haarlem die worden bezocht met belangrijke partners.
  • Woensdag: Activiteiten in het Kennemer Sportcenter + bezoek van 15 zeer prominente CIOS’ers en SB-beleidsmakers en professionals (waaronder ook Ronald Klomp).
  • Donderdag: Activiteiten rondom Hoofddorp vanuit SBG

 

Op de agenda: Feest op 9 november, het knalfeest voor alle (oud) collega’s en alumni op 9 november a.s in Patronaat Haarlem. Op de hoogte blijven? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.