Lid van de Kamercommissie Sport, Michiel van Nispen, liet het recent optekenen in een landelijk dagblad: “De beweegcrisis is een crisis zonder crisissfeer”. Vergeleken met een acute crisis zoals met een oorlog of energie zijn de gevolgen van te weinig bewegen niet direct zichtbaar. Toch liegen de cijfers uit de leefstijlmonitor van RIVM er niet om. Langdurig zitten kost jaarlijks 5800 levens en 2,7 miljard euro, zo kopte Trouw vorige week. Gemiddeld zitten volwassenen 10 uur per dag. Inmiddels worden de gerelateerde gezondheidsrisico’s steeds meer inzichtelijk. In Nederland heeft 50% van de volwassenen overgewicht, evenals 500.000 kinderen. Hierdoor blijven de cijfers stijgen van chronische ziekten als Diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Zonder politiek ingrijpen zijn deze cijfers onomkeerbaar.

CIOSNL doet aan de politici de oproep te reflecteren op het beleid van de afgelopen 15 jaar. Onze schreeuw om de stilte van deze crisis te verbreken vraagt om gehoor om het recht te sporten en bewegen vast te leggen in een sportwet en voortvarend te werken aan een integrale en duurzame aanpak van dit enorme maatschappelijke probleem.

Bestuur CIOSNL